Nové Heřminovy


Připomínky k hrázím

19.01.2009 17:43

Na Povodí Odry byly odeslány následující připomínky k plánovaným hrázím v katastru Nových Heřminov v souvislosti se stavbou nádrže:

  

1)     Hráze, tak jak jsou navrhovány, hrubě naruší vzhled obce svou výškou i šířkou, stísní prostory v okolí domů. Požadujeme hráze navrhnout tak, aby přirozeně zapadaly do krajiny (zatravnit, osázet).

2)     Rozšířením koryta řeky dojde k mohutnému záboru části obce, k vyššímu počtu zabraných domů a zahrad.

3)     Hráze mohou být rizikem při přelití a vytvoření rybníků při větším dešti. Z návrhu nevyplývá, jakým způsobem budou dešťové vody odváděny z obce za hráz.

4)     Hráze na území od mostu silnice 1/45 směrem ke Kunovu jsou navrženy mimo zastavěné území a mohou být dostatečně vysoké. Požadujeme však řešit přístup z části obce u volejbalového hřiště do lesa.

5)     Zcela chybí řešení odtoku vody ze současného náhonu za popisným číslem 162. Na výkrese je hrázová propust, řeší to snad ona? Řešení odtoku  není  z výkresu patrno pro část u dětského tábora a domu pop. čísla 116 a pro část za ochrannou zídkou Oborenského potoka na pravém břehu Ob. potoka.  

6)     Hráze v okolí fotbalového  hřiště mohou zůstat na původním místě, jejich navýšení nebude negativně ovlivňovat pohled z obce.

7)     Zbourání obloukového mostu a jeho náhrada lávkou pro pěší a lehkou dopravu způsobí omezení zásobování domů, např. při výstavbě, dovozu paliv, komunikace této části obce s ostatními bude problematická, je nutno vyřešit řádně místní komunikace.

8)     Řešení Oborenského potoka – požadujeme zrevidovat a případně zvětšit propustnost potrubí pod viaduktem.

9)     V návrhu není řešeno vytvoření kulturně rekreační  zónu u řeky v místě nového ramene řeky. Pokud bude zrušeno stávající fotbalové hřiště, požadujeme navrhnout jeho přemístění.

10) Hráze řešit v koordinaci se vznikajícím novým územním plánem.

11) Při výstavbě hrází pamatovat na rozvoj obce tzn aby nebránily výstavbě kanalizace, plynofikace atd, zakomponovat toto vše do projektu hrází.

  

 Z návrhu hrází nevyplývá žádný přínos k rozvoji obce, jak bylo  uváděno na prezentaci dne 24.11.2008.

—————

Zpět