Nové Heřminovy


Mimořádné zasedání obecního zastupitelstva

07.08.2008 19:59

V pondělí 4.8.2008 se konalo mimořádné zasedání zastupitelstva obce Nové Heřminovy. Na programu bylo projednání požadavku občanského sdružení Obava, aby se v obci konalo referendum s otázkou, zda se lidé v naší obci chtějí postavit proti plánované stavbě přehrady v Nových Heřminovech.

Na úvod vyjádřil svůj názor pan starosta Jílka. Věří, že stavba přehrady už je neodvratitelná, a chce se státem vyjednávat o podmínkách, za jakých by obec spolupracovala se státem v souvislosti se zmiňovanou stavbou. Jsou to (bez záruky):

- převod státního majetku obci: v katastru obce údajně vlastní značně velké pozemky státní správci Lesy ČR, Vojenské lesy, Pozemkový fond a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Obec by požadovala převod těchto pozemků jako náhradu za zaplavené a zastavěné plochy.

- pozastavení prodeje pozemků třetím osobám, aby se zabránilo spekulativním obchodům

- odpovídající finanční náhrady osobám zasaženým stavbou přehrady

- pro obec možnost hospodaření na nově vzniklé nádrži

- přednostní řešení záležitostí občanů dotčených stavbou přehrady

- vyřešení dopravní obslužnosti a rozvoj infrastruktury v obci. V této souvislosti pan starosta nastínil tři lokality, na kterých by mohly vzniknout nové parcely pro výstavbu rodinných domů lidem dotčeným stavbou přehrady, jsou to:

        - pod lesem mezi silnicemi na Bruntál a na Kunov

        - nad hřištěm

        - na Ptačí hoře

- protipovodňová ochrana zbylého území obce

- ukončení stavební uzávěry a územní plán obce, měli by být osloveni specialisté

- využití nově vzniklého ramene Opavy např. pro rekreační účely

- obchvat obce tunelem

- podprora místních firem při hospodaření s obecním majetkem

- kanalizace, vodovod, podpora ekologického vytápění (štěpky, dřevo).

Proti postoji pana starosty se však ostře ohradil pan zastupitel Sijka. Rozpoutala se diskuse, jak by měla obec dále postupovat. Občané se cítí podvedeni, že i přes jejich odpor ke stavbě přehrady už by měla obec vyjednávat o jejích podmínkách a cítí se nedostatečně informování o postupu jednání.

Hlasováním obecního zastupitelstva bylo nakonec schváleno referendum poměrem hlasů 6 pro, 1 proti (pan starosta). Referendum se uskuteční 30.8.2008. Měla by mu předcházet diskuse občanů s Povodím Odry dne 20.8.2008 v 17 hodin.

 

Jana Ságnerová

—————

Zpět