Nové Heřminovy


Jak to vidím já

07.08.2008 20:39

Sedím a ani po týdnu od návštěvy pana ministra pro životní prostředí si nejsem jist tím, co nám to chtěl na besedě v Nových Heřminovech vlastně on a jeho vodohospodářští experti říci. Zda vůbec jeho návštěva měla co říci, nebo to byl jenom předvolební tah pana ministra. Vždyť přece obecní úřed v Nových Heřminovech ovládli po minulých volbách zrovna Zelení.

Ať tak, či tak, nejdřív na mně profesoři a inženýři z vysoké školy chrlily spoustu informací, jen abych pochopil, že řeka musí meandrovat, aby zpomalila svůj tok. Proč tedy Povodí Odry nechalo vystavět ve Vrbně pod Pradědem zcela nové koryto z betonu a kamene? To koryto myslím doslova! Že v betonovém korytě řeka nemůže meandrovat chápeme snad všichni, až na pracovníky z Povodí Odry, jinak by si to přeci nemohli dovolit postavit. A co na to pan ministr životního prostředí, též místopředseda vlády a předseda Strany zelených? Pro mně z toho po besedě v Nových Heřminovech vyplynulo jediné: co teď s tím, když už je stavba ve Vrbně dokončena. Krnov potřebuje přívalovou vlnu zpomalit. Je jedno jak. Třeba tak, že začneme stavět v Krnově obytné domy na břehu řeky, nebo tam, kde byla v roce 1997 hladina nejvyšší, postavíme Kaufland a povolíme rozvoj Kofoly. Pak už stačí jen prohlásit, že Krnov nemá místo na zkapacitnění koryta řeky. Tak zbývá jediné - obětujeme Nové Heřminovy! Ta obec má jen pár obyvatel a místo je to opravdu příhodné. My v Praze (Ostravě, Opavě, Krnově) tu řeku zpomalíme a možná, že pod přehradou začne i meandrovat. To pak bude rybaření, to bude rekreace!

Došlo Vám, pane ministře, že přitom připravíte spoustu lidí o střechu nad hlavou, o domov? Já vím, odpovíte, že v sázce je přece mnohem více střech nad hlavou, mnohem více domovů. Ano, máte pravdu, ale už ne právo brát lidem to, co jim po dlouhá léta patří, na čem po dlouhá léta pracují, co zvelebují! Jejich domovy, jejich majetek!

Přijel jste nám do Nových Heřminov říct, že se vláda usnesla na malé variantě. Což je pro obec to nejmenší zlo. Snad ano, pokud za to nejmenší zlo považujete likvidaci třetiny obce.

Druhá třetina pak bude dotčena výstavbou "ochranných hrází". Při tom asi taky padne pár baráků, pokud se nebudou ty hráze stavět přímo v korytě řeky.

A třetí třetina obce bude pravděpodobně dotčena přeložkami silnic na Krnov a Vrbno pod Pradědem. Co tedy nakonec z obce zbude?

 

Vy, pane ministře, i pan starosta, jste ve svých vystoupeních dost času věnovali rozvoji obce po dokončení přehrady. Bude-li ovšem ještě co rozvíjet. Možná rozvíjet k úplnému zániku!

 

-rek-

—————

Zpět